ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

24η εβδομάδα

Όσο αναπτύσσεται το τραχειοβρογχικό δέντρο του μωρού σας, δηλαδή τα σωληνάκια που οδηγούν τον αέρα στα πνευμόνια, δημιουργούνται ειδικά κύτταρα που παράγουν τον επιφανειοδραστικό παράγοντα

Ο παράγοντας αυτός είναι απαραίτητος για να κρατηθούν ανοιχτές οι κυψελίδες (τα τελικά σωληνάκια στα πνευμόνια του μωρού σας) στις πρώτες του αναπνοές. Όσο πιο ώριμο είναι ένα έμβρυο, τόσο περισσότερο από αυτόν τον παράγοντα παράγει και τόσο πιο πιθανό ένια να καταφέρει να αναπνεύσει χωρίς υποστήριξη.

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη σας συχνά θα αναρωτιέστε αν γεννιόταν τώρα το μωρό σας θα επιβίωνε; Παρότι  έχουν αναφερθεί νεογνά που επιβίωσαν και σε μικρότερες εβδομάδες,  οι 24 εβδομάδες κύησης θεωρούνται το όριο πέρα από το οποίο ένα νεογνό θεωρείται βιώσιμο. Φυσικά, διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση και είναι δεδομένο ότι όσο νωρίτερα γεννηθεί ένα νεογνό, τόσο πιο ανώριμο είναι να ανταπεξέλθει στις εξωμήτριες συνθήκες.

Τι είναι όμως ο πρόωρος τοκετός και που μπορεί να οφείλεται;

Η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 37 ως 42 εβδομάδες. Έτσι, όταν ο τοκετός ξεκινά πριν τις 37 εβδομάδες, ονομάζεται πρόωρος τοκετός. Τις περισσότερες φορές δε  γνωρίζουμε την αιτία που τον προκάλεσε, αν και συχνά εμπλέκονται μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από φλεγμονές και λοιμώξεις της μήτρας, ενώ άλλες φορές ενοχοποιείται η υπερδιάταση της μήτρας, όπως σε περίπτωση δίδυμης κύησης ή αυξημένης ποσότητας αμνιακού υγρού.

Για την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι, αλλά η πιο αποτελεσματική έχει φανεί να είναι η μέτρηση του μήκους του τραχήλου στη διάρκεια συνήθως του υπερηχογραφήματος β΄επιπέδου.

Θεραπευτικά, οι στόχοι είναι πρωταρχικά η αντιμετώπιση του αιτίου, αν αυτό είναι εφικτό, όπως πχ. αντιμετώπιση κάποιας λοίμωξης ή  της αναιμίας, χορήγηση προγεστερόνης, συνήθως με τη μορφή κολπικών υποθέτων ή gel, και τέλος τοκολυτικά φάρμακα, δηλαδή ουσίες που δρουν στη μήτρα και αντιμετωπίζουν τις πρόωρες συσπάσεις.