ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Καισαρική τομή

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου. Παρά την κατάχρηση, η Καισαρική τομή παραμένει μια ασφαλής μέθοδος τοκετού, όταν  φυσικά υπάρχει ένδειξη. Με όποιον τρόπο και να γεννήσετε, η εμπειρία του τοκετού παραμένει συγκλονιστική!

Πότε πρέπει να γίνεται καισαρική τομή;

  • Όταν το μωρό σας δεν έρχεται με το κεφάλι αλλά με τα πόδια, τους γλουτούς ή και άλλα μέρη του σώματος είναι ασφαλέστερο να μην επιχειρηθεί κολπικός τοκετός
  • Όταν το μωρό σας είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τις διαστάσεις της λεκάνης σας
  • Όταν ο πλακούντας σας βρίσκεται προσκολλημένος επάνω στον τράχηλο
  • Όταν έχετε κάποια ενεργό λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, όπως έρπητα ή λοίμωξη που κινδυνεύει να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τον τοκετό, όπως HIV.
  • Όταν έχετε υποβληθεί σε προηγουμένη καισαρική και ο γιατρός σας κρίνει ότι δε θα είναι ασφαλής ή εφικτός ο κολπικός τοκετός
  • Όταν χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση του τοκετού γιατί εσείς ή το μωρό σας βρίσκεται σε κίνδυνο

Πόσο διαρκεί η καισαρική τομή;

Η συνήθης διάρκεια της καισαρικής τομής δεν ξεπερνά τη μία ώρα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Τι αναισθησία γίνεται κατά την καισαρική τομή;

H αναισθησία που προτιμάται είναι επισκληρίδιος ή ραχιαία αναισθησία, η συνδυασμός αυτών, δηλαδή περιοχική αναισθησία κατά την οποία καταργείται η αίσθηση του πόνου από τη μέση του σώματος και κάτω, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία.

Πότε αναρρώνω από την καισαρική τομή;

Ανάλογα με την αναισθησία που δίνεται  και την πορεία της επέμβασης ακολουθούνται και οι αντίστοιχες οδηγίες. Συνήθως, η γυναίκα μπορεί να κινητοποιηθεί την επόμενη μέρα, να ουρήσει, να φάει, ενώ ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, πολύ περισσότερο όμως, τις επόμενες ημέρες, τις οποίες συνήθως δε χρειάζονται ενδοφλέβια αναλγητικά, αλλά αρκούν τα απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη σε δισκία και υπόθετα.

Τι επιπλοκές έχει η καισαρική τομή;

Η καισαρική, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχει επιπλοκές, όπως μακρύτερο στάδιο ανάρρωσης, μεγαλύτερη απώλεια αίματος, πιο αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό, ενώ ένα βασικό της μειονέκτημα σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό είναι η αίσθηση της μητέρας ότι δεν βίωσε τον τοκετό της.

Σε ό,τι αφορά το νεογνό, μετά από προγραμματισμένη καισαρική τομή είναι πιο αυξημένη η πιθανότητα να αντιμετωπίσει παροδικά αναπνευστικά προβλήματα, για αυτό και πολλοί γιατροί συστήνουν χορήγηση κορτιζόνης πριν από εκλεκτική καισαρική τομή.

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά αν έχω κάνει παλιότερα καισαρική τομή;

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) δεν είναι απαγορευτικός εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στον τράχηλο της μητέρας αλλά και στη θέση του εμβρύου, διενεργείται σε ίδρυμα που παρέχει  ασφάλεια τόσο στην έγκυο όσο και στο γιατρό και τέλος έχει ο γιατρός την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση.

NEWSLETTER