ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών σε γυναίκες κάτω των 35 ετών ή αν πρόκειται για γυναίκες άνω των 35, μετά από διάστημα 6 μηνών ελεύθερων επαφών. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης βοηθάει την συντριπτική πλειονότητα αυτών στην απόκτηση παιδιού.

Μπορεί να οφείλεται και στους δύο συντρόφους;

Σε ένα ποσοστό κάτω από 10% ο παράγοντας που προκαλεί υπογονιμότητα εντοπίζεται αποκλειστικά στον άντρα, περίπου 40 % μόνο στη γυναίκα, 35% και οι δύο σύζυγοι έχουν κάποιον παράγοντα που εμπλέκεται με την υπογονιμότητα ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο σε κανέναν από τους δύο συντρόφους.

Πως ελέγχεται αν η υπογονιμότητα οφείλεται σε αντρικό παράγοντα;

Η φυσιολογική αναπαραγωγική ικανότητα του άντρα βασίζεται στην συνεργασία του υποθαλάμου , της υπόφυσης και των όρχεων και για τη διερεύνησή της ο γιατρός θα ζητήσει ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις ασθένειες που περάσατε, το ρυθμό ανάπτυξης και την ηλικία έναρξης της εφηβείας, πιθανή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, λήψη φαρμάκων κ.α.. Το ιστορικό συμπληρώνεται από λεπτομερή κλινική εξέταση με έμφαση στην ύπαρξης κιρσοκήλης, δηλαδή μιας διάτασης των φλεβών του όρχι, ενώ τέλος ζητείται σπερμοδιάγραμμα , εξέταση που περιγράφει τη μορφολογία και τη λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ορμονολογικές εξέτάσεις υπερηχογράφημα όρχεος, καρυότυπος και γενετικός έλεγχος για νοσήματα που επηρεάζουν τη γονιμότητα, εξέταση ούρων και βιοψία όρχεος.

Πως ελέγχεται αν η υπογονιμότητα οφείλεται σε γυναικείο παράγοντα;

Μετά από ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις ασθένειες που περάσατε, το ρυθμό ανάπτυξης και την ηλικία έναρξης της εφηβείας, πιθανή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, λήψη φαρμάκων, προηγούμενο ιστορικό κυήσεων, και περιγραφή ων χαρακτήρων του κύκλου σας, ακολουθεί κλινική εξέταση με έμφαση σε σημεία που υποδεικνύουν κάποια ορμονική διαταραχή και γυναικολογική εξέταση.

Οι εξετάσεις αίματος που συνήθως ζητούνται είναι ορμονολογικές  και δίνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του υποθαλάμου, της υπόφυσης και των ωοθηκών, όπως η FSH που διεγείρει την αύξηση των ωοθηλακίων, η LH που αυξάνεται στο μέσον του κύκλου και προκαλεί την ωοθηλακιορρηξία, η AMH που δείχνει το απόθεμα της ωοθήκης σε ωοθυλάκια, η TSH για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς, η προγεστερόνη που αυξάνεται μια εβδομάδα μετά τη φυσιολογική ωοθηλακιορρηξία.

Η φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος προϋποθέτει επίσης την ανατομική αρτιότητα της μήτρας  και των σαλπίγγων, για το λόγο αυτό διενεργούνται μια σειρά εξετάσεων ώστε να αποκλειστούν ανωμαλίες στις περιοχές αυτές.

Το υπερηχογράφημα πυέλου, ιδίως διακολπικό, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υφή το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας και των ωοθηκών, μπορεί να διαγνώσει συχνές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα, η αδενομύωση, οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, δεν απαιτεί αναισθησία και είναι καλά ανεκτό από το σύνολο σχεδόν των ασθενών.

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση όπου από ένα μικρό καθετήρα εισάγεται στη μήτρα σκιαστικό, δηλαδή ουσία που φαίνεται στις ακτινογραφίες, και σκιαγραφείται η ενδομήτρια κοιλότητα και οι σάλπιγγες. Η εξέταση διενεργείται από ακτινολόγο, τις πρώτες μέρες του κύκλου, μπορεί να αποκαλύψει ινομυώματα ή πολύποδες που προβάλουν μέσα στη μήτρα, ανωμαλίες στην κατασκευή της μήτρας και απόφραξη των σαλπίγγων από διάφορες αιτίες. Δεν απαιτείται αναισθησία, αν και οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας, διάρκειας λίγων λεπτών.

Η υστεροσκόπηση είναι μέθοδος κατά την οποία απεικονίζεται η ενδομήτρια κοιλότητα μέσω κάμερας που εισάγεται από τον τράχηλο και μπορεί να είναι διαγνωστική ή και επεμβατική, αν διαπιστωθεί κάποια παθολογική κατάσταση στο ενδομήτριο. Συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η λαπαροσκόπηση είναι επεμβατική εξέταση που απαιτεί γενική αναισθησία κατά την οποία μια λεπτή κάμερα εισάγεται μέσα στην κοιλία από μια μικρή τομή 1-2εκ στον ομφαλό. Είναι δυνατό να διαπιστωθούν παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και οι υδροσάλπιγγες, δηλαδή απόφραξη των σαλπίγγων.

Καρυότυπος και γενετικές εξετάσεις ζητούνται συνήθως όταν τίθεται υποψία κάποιου γενετικού συνδρόμου ή χρωμοσωμικής ανωμαλίας που σχετίζεται με υπογονιμότητα.

NEWSLETTER