ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Κολποσκόπηση

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου περιλαμβάνει το test Παπανικολάου και μπορεί να συμπληρωθεί από το HPV DNA test. Αν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων είναι παθολογικά μπορεί να  χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με κολποσκόπηση. Η Κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει την εξέταση του τραχήλου με μεγάλη μεγέθυνση, ενώ κατά τη διάρκειά της ο γιατρός σας μπορεί να πάρει βιοψίες από περιοχές που εμφανίζουν αλλοιώσεις και να ακολουθήσει ιστολογική εξέταση.

Ποια είναι η διαδικασία της κολποσκόπησης;

Η διάρκεια της είναι περίπου 5-10 λεπτά. Η ασθενής κάθεται σε θέση γυναικολογικής εξέτασης και ο γιατρός τοποθετεί στον κόλπο ένα διαστολέα. Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη αν και μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ενόχληση. Ο τράχηλος ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια με οξεικό οξύ (ξύδι). Αυτό διευκολύνει στο να φανούν βλάβες, μη ορατές με γυμνό μάτι και μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ τσούξιμο.

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γιατρός μπορεί να πάρει με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου βιοψία από τον τράχηλο, συνήθως χωρίς τοπική αναισθησία. Κάποιες φορές η εξέταση συμπληρώνεται από λήψη υλικού από τον ενδοτράχηλο, (ενδοτραχηλική απόξεση)

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Καμία ιδιαίτερη προετοιμασία δεν απαιτείται για την κολποσκόπηση, απλώς δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τις προηγούμενες ημέρες  κολπικές κρέμες, πλύσεις κλπ

Αν λαμβάνετε φάρμακα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Είναι ασφαλής η κολποσκόπηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αν δεν είναι απαραίτητο αποφεύγονται οι βιοψίες τραχήλου.

Σε πόσες μέρες αναρρώνει μια γυναίκα μετά από κολποσκόπηση;

Αν δε ληφθούν βιοψίες μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες της.

Αν ο γιατρός σας πάρει βιοψίες, μπορεί να εμφανίσετε μικρής ποσότητας αιμόρροια και ήπιο πόνο, που συνήθως δεν εμποδίζουν την επιστροφή στην εργασία. Θα πρέπει να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή για 48 ώρες.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν εμφανίσετε μεγάλη αιμοορραγία, ή η αιμόρροια έχει διάρκεια μεγαλύτερη από μια εβδομάδα, πόνο που δε βελτιώνεται με τα παυσίπονα, πυρετό, δύσοσμα κολπικά υγρά.

NEWSLETTER