ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Επαναλαμβανόμενες (καθ'έξιν) αποβολές

Όταν υπάρχει  ιστορικό αποβολών εμβρύου πριν τις 20 εβδομάδες κύησης για τρεις ή περισσότερες φορές. Είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση για ένα ζευγάρι και η προσέγγιση θα πρέπει να είναι πολυπαραγοντική, βασισμένη στα τελευταία δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας και πάντα με γνώμονα την υποστήριξη της ψυχολογίας του ζευγαριού.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια;

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου που κάποιες φορές οφείλονται σε αντίστοιχες χρωμοσωμικές ανωμαλίες τον γονέων
  • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας
  • Ανοσολογικές αιτίες , όπως αυτοάνοσα νοσήματα της μητέρας
  • Θρομβοφιλία της μητέρας, μια κατάσταση που προδιαθέτει σε αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και θρομβώσεις
  • Διάφορες παθήσεις της μητέρας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι θυρεοειδοπάθειες, και άλλες ορμονικές διαταραχές

Πως γίνεται η διερεύνηση των καθ’έξιν αποβολών;

Μετά από ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με  προηγούμενες εγκυμοσύνες γνωστές παθήσεις και χαρακτηριστικά του κύκλου ακολουθεί κλινική  και γυναικολογική εξέταση, καθώς και μια σειρά εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που σκοπό έχουν την ανεύρεση του αιτίου που προκαλεί τις αποβολές.

Οι αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν έλεγχο ορισμένων ορμονών, έλεγχο θυρεοειδούς, του πηκτικού μηχανισμού, ανοσολογικό έλεγχο

Το υπερηχογράφημα πυέλου, ιδίως διακολπικό, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υφή το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας και των ωοθηκών, μπορεί να διαγνώσει συχνές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα και τις συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, δεν απαιτεί αναισθησία και είναι καλά ανεκτό από το σύνολο σχεδόν των ασθενών.

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση όπου από ένα μικρό καθετήρα εισάγεται στη μήτρα σκιαστικό, δηλαδή ουσία που φαίνεται στις ακτινογραφίες, και σκιαγραφείται η ενδομήτρια κοιλότητα και οι σάλπιγγες. Η εξέταση διενεργείται από ακτινολόγο, τις πρώτες μέρες του κύκλου, μπορεί να αποκαλύψει ινομυώματα ή πολύποδες που προβάλουν μέσα στη μήτρα και συγγενείς ανωμαλίες στην κατασκευή της μήτρας. Δεν απαιτείται αναισθησία, αν και οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας, διάρκειας λίγων λεπτών.

Η υστεροσκόπηση είναι μέθοδος κατά την οποία απεικονίζεται η ενδομήτρια κοιλότητα μέσω κάμερας που εισάγεται από τον τράχηλο και μπορεί να είναι διαγνωστική ή και επεμβατική, αν διαπιστωθεί κάποια παθολογική κατάσταση στο ενδομήτριο. Συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Καρυότυπος και γενετικές εξετάσεις ζητούνται συνήθως για να αποκλειστεί κάποιο γενετικό σύνδρομο ή χρωμοσωμική ανωμαλία που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

NEWSLETTER