ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Οικογενειακός προγραμματισμός και αντισύλληψη

Η αντισύλληψη και ο οικογενειακός προγραμματισμός αποτελούν ακόμα στη χώρα μας ταμπού λόγω της έλλειψης παιδείας σε θέματα σεξουαλικής αγωγής. Έτσι, τα ποσοστά ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, και δυστυχώς αφορούν σε μεγάλο μέρος έφηβες και νεαρές γυναίκες με συνέπειες τόσο ψυχολογικές, όσο και κλινικές που αφορούν τη μελλοντική γονιμότητά τους. Είναι πολύ σύνηθες σε χώρες του εξωτερικού, όταν ένα έφηβο κορίτσι ξεκινήσει τις σεξουαλικές του σχέσεις, να επισκέπτεται το γυναικολόγο, σε ιδανικές περιπτώσεις συνοδευόμενο από το γονέα,  ο οποίος θα πρέπει να τηρεί υποστηρικτική στάση στην ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του παιδιού του, με κυρίαρχο στόχο την ασφάλεια του.

Ποια είναι η συχνότερη μέθοδος αντισύλληψης;

Παρότι στις Η.Π.Α η πιο κοινή μέθοδος αντισύλληψης είναι η στειροποίηση, δηλαδή η τεχνητή απόφραξη των σαλπίγγων, λαπαροσκοπικά ή κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής, στην Ελλάδα  είναι λιγότερο δημοφιλής, και προτιμάται η χρήση προφυλακτικού και τα αντισυλληπτικά δισκία, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως η διακεκομμένη επαφή που οδηγεί σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Χάρη στην ποικιλία των προσφερόμενων μεθόδων, για κάθε γυναίκα υπάρχει ένας ιδανικός τρόπος αντισύλληψης, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες της. Ο γυναικολόγος θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου και θα αποφασίσετε από κοινού, ποια μέθοδος σας ταιριάζει.

Συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά των διαφόρων  αντισυλληπτικών μεθόδων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Μέθοδος Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Κίνδυνοι
Διακεκομμένη επαφή Δωρεάν Εξαρταται από τον άντρα Εγκυμοσύνη
Θηλασμός Δωρεάν Χαμηλή αποτελεσματικότητα Εγκυμοσύνη
Περιοδική αποχή Δωρεάν Χαμηλή αποελεσματικότητα Εγκυμοσύνη
Προφυλακτικά Εύκολα διαθέσιμα Εξαρτάται από τον άντρα Εγκυμοσύνη
Ενδομήτριο σπείραμα χαλκού Υψηλότερη αποτελεσματικότητα Κόστος τοποθέτησης, πόνος, αιμορραγία Μικρός κίνδυνος φλεγμονής στην αρχική τοποθέτηση
Ενδομήτριο σπείραμα Mirena Πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα Κόστος τοποθέτησης, πόνος, αμηνόρροια σε ορισμένες περιπτώσεις Μικρός κίνδυνος φλεγμονής στην αρχική τοποθέτηση
Ασντισυλληπτικά δισκία/ δακτύλιος/αυτοκόλλητα Υψηλή αποτελεσματικότητα Καθημερινή λήψη Θρόμβωση
Παρογεσταγόνα ενέσιμα Υψηλή αποτελεσματικότητα Απαιτείται ένεση
Εμφυτέυματα Υψηλότερη αποτελεσματικότητα Χειρουργική τοποθέτηση και αφαίρεση Λειτουργικές κύστεις
Επείγουσα αντισύλληψη (χάπι επόμενης ημέρας) Μέτρια αποτελεσματικότητα Διαταραχές κύκλου

Το σπιράλ είναι επικίνδυνο σε γυναίκες που δεν έχουν παιδιά;

Τα ενδομήτρια σπειράματα αποτελούν μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Η αντίληψη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτοκες γυναίκες έχει εγκαταληφθεί, γιατί έχει φανεί ότι ο κίνδυνος φλεγμονών είναι μικρός και περιορίζεται στο διάστημα αμέσως μετά την τοποθέτηση, μειώνεται δε μετά από άσηπτη τοποθέτηση και λήψη καλλιεργειών νωρίτερα, ανάλογα με το ιστορικό της ασθενούς.

Το σπιράλ αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριας εγκυμοσύνης;

Όχι, αντίθετα τη μειώνει.

Το ενδομήτριο σπείραμα προξενεί ένα μικροπεριβάλλον αφιλόξενο τόσο για το σπέρμα, όσο και για την εμφύτευση και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριας εγκυμοσύνης, όπως θεωρούνταν παλαιότερα ότι συμβαίνει, γιατί εμποδίζει την ίδια τη γονιμοποίηση, τόσο ώστε τελικά έχει βρεθεί ότι μειώνει την πιθανότητα να συμβεί μια τέτοια επιπλοκή.

Γιατί να προτιμήσω το σπιραλ;

Επειδή είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, διαρκεί για μεγάλο διάστημα (5 έτη),  ενώ ειδικά  το σπείραμα που απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη (Mirena), έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση της αιμορραγίας που οφείλεται σε ινομυώματα, στον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και σε ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται πριν την εμμηνόπαυση, ενώ προστατεύει και από την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.

Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Σε σχέση με τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών, όχι μόνο δεν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αλλά αυτά δρουν προστατευτικά, όταν χορηγούνται μακροχρόνια. Έτσι, έχει βρεθεί ότι μια γυναίκα που παίρνει για 6 χρόνια αντισυλληπτικά χάπια έχει κατά 60% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ 10 χρόνια χορήγησης αντισυλληπτικών μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, του πιο επιθετικού γυναικολογικού καρκίνου, κατά 80%!

Σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε έδειξε ότι η χρήση των αντισυλληπτικών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όμως η αύξηση αυτή είναι  τόσο μικρή που δε θα πρέπει να αποτρέπει τις γυναίκες από το να λάβουν αντισυλληπτικά χάπια, αλλά να συνυπολογίζεται το ιστορικό και άλλοι παράγοντες κινδύνου από το γιατρό που τις παρακολουθεί.

Είμαι καπνίστρια. Μπορώ να πάρω αντισυλληπτικά;

Στο παρελθόν, τα αντισυλληπτικά που περιείχαν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης θεωρούνταν ακατάλληλα για καπνίστριες γιατί είχε βρεθεί αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών. Με τα νεότερα αντισυλληπτικά χάπια όμως, που περιέχουν πού χαμηλή δόση ορμονών, ο κίνδυνος αυτός δεν υφίσταται και τα αντισυλληπτικά θεωρούνται ασφαλή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα νεότερα διαθέσιμα σκευάσματα καθώς και για εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης.

NEWSLETTER