ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Εμμηνόπαυση

Λέμε ότι μια γυναίκα  βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όταν είναι μεγαλύτερη των 45 ετών κι έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία της περίοδο. Ο μέσος όρος της ηλικίας στην οποία οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη. Τα συμπτώματα όμως μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα, κατά μέσο όρο 4 χρόνια πριν την πλήρη διακοπή της περιόδου και περιλαμβάνουν εξάψεις, διαταραχές του ύπνου, ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας και, κυρίως, διαταραχές στην περίοδο, που εμφανίζονται σαν μεγάλη αιμορραγία στη διάρκεια της περιόδου ή περίοδος που διαρκεί περισσότερο από συνήθως ή ακόμα και μη έλευση της περιόδου για ένα μήνα.

Υπάρχει θεραπεία;

Όταν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τόσο έντονα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας, μπορεί να δοθεί θεραπεία, που είτε υποκαθιστά τις ορμόνες που μειώνονται, π.χ. οιστρογόνα , και ονομάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, είτε βελτιώνει τα συμπτώματα με άλλο μηχανισμό, όπως αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επίσης , για τα τοπικά συμπτώματα, όπως η ξηρότητα του κόλπου και τα ενοχλήματα κατά την ούρηση μπορεί να δοθούν ειδικές τοπικές θεραπείες.

Ποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Όλες οι υγιείς γυναίκες, κάτω των 60 ετών,  στα 10 πρώτα χρόνια από την εμμηνόπαυση που έχουν έντονα συμπτώματα, εφόσον δεν έχουν κάποια αντένδειξη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι αποτελεσματική στις εξάψεις και στα συμπτώματα από την ατροφία του κόλπου αλλά δε συστήνεται για την πρόληψη της οστεοπόρρωσης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

  • Ιστορικό καρκίνου μαστού
  • Ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου
  • Σοβαρή ενεργός ηπατική νόσος
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Στεφανιαία νόσος
  • Προηγούμενο θρομβοεμβολικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό
  • Ινομυώματα
  • Ενδομητρίωση

Υπάρχουν άλλες θεραπείες εκτός από την ορμονική υποκατάσταση για την αντιμετώπιση των εξάψεων;

Για τις γυναίκες που τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι βασανιστικά αλλά δεν μπορούν για κάποιο από τους παραπάνω λόγους να πάρουν θεραπεία υποκατάστασης υπάρχουν εναλλακτικές, φαρμακευτικές και μη, θεραπείες που έχουν βρεθεί εξίσου αποτελεσματικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να τις συζητήσουμε.

NEWSLETTER