ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Μητρικός θηλασμός

Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται σχετικά με τη σημασία του μητρικού θηλασμού, του δημόσιου θηλασμού,  σχετικά με τις τεχνικές θηλασμού, το χρόνο αποθηλασμού, αγχώνοντας πολλές φορές τις νέες μητέρες και τελικά χάνοντας το  πραγματικό νόημά του: ο θηλασμός είναι μια πράξη προσφοράς και αγάπης που καθοδηγείται εδώ και  αιώνες από τη φύση και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να προκύπτει αβίαστα και να είναι εξίσου απολαυστικός και για τους δύο μαμά και βρέφος.

Πότε πρέπει να θηλάσω πρώτη φορά;

Η παραγωγή γάλακτος ενεργοποιείται από ένα και μόνο ερέθισμα: την απομύζηση της θηλής. Έτσι, όσο πιο άμεσα ξεκινήσει ο θηλασμός, τόσο πιο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί η παραγωγή γάλακτος. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες του τοκετού. Αν γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, το μωρό σας μπορεί να σας δοθεί στα πρώτα λεπτά της ζωής του για να το θηλάσετε, εφόσον βέβαια ο γιατρός σας δεν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία εκείνη τη στιγμή και ο παιδίατρος κρίνει ότι το νεογνό δε χρειάζεται κάποιας μορφής υποστήριξη. Παρόμοια δυνατότητα υπάρχει και κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει άτομό ικανό να σας βοηθήσει, ώστε να μη μεταβάλλετε τη θέση σας και δημιουργηθεί αναστάτωση στο χειρουργείο.

Κάθε πότε θα πρέπει να θηλάζω;

Ο θηλασμός, ειδικά τις πρώτες 40 ημέρες δε θα πρέπει να μπαίνει σε χρονικούς περιορισμούς. Θηλάστε το μωρό σας όποτε το ζητάει, πρακτικά όποτε κλαίει, και μη μετράτε το χρόνο που θηλάζει. Θα σταματήσει μόνο του ή θα αποκοιμηθεί στο στήθος σας. Αν θέλετε να το απομακρύνετε μόλις κοιμηθεί, μην τραβάτε τη θηλή από το στόμα του γιατί έτσι ενεργοποιείται το αντανακλαστικό του θηλασμού και αυτό θα συνεχίζει να θηλάζει. Βάλτε το μικρό σας δάχτυλο στο στόμα του και απομακρύνετε τη θηλή αμέσως μετά. Οι πρακτικές 10 λεπτά στο ένα στήθος και 10 λεπτά στο άλλο, είναι λάθος κι έχουν εγκαταλειφθεί.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου θα πρέπει τις πρώτες ημέρες να ξυπνάτε το μωρό σας και να το θηλάζετε, τουλάχιστον ανά τρίωρο, επειδή ένα μωρό που έχει ώρες να θηλάσει μπορεί να γίνει νωθρό κι να μην έχει δυνάμεις να κλάψει.

Πώς θα είμαι σίγουρη ότι το μωρό μου τρώει όσο χρειάζεται;

Ουσιαστικά αυτό που μπορείτε να παρακολουθήσετε είναι οι πάνες που βρέχει το νεογνό. Σε ένα νεογνό που παίρνει τα υγρά που χρειάζεται θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 πάνες το 24ωρο. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαρτομάντιλο διπλωμένο για να είστε σίγουρη, επειδή η ποσότητα των ούρων είναι μικρή και οι νέες πάνες πολύ απορροφητικές, κι έτσι μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι είναι στεγνές ενώ το παιδί σας έχει ουρήσει, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ειδικό δείκτη που αλλάζει χρώμα.

Με τι πρέπει να καθαρίζω τις θηλές μου πριν θηλάσω;

Με τίποτα. Το γάλα που εκκρίνεται από τις θηλές περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες, ενώ το ημερήσιο ντους αρκεί για την υγιεινή της περιοχής. Περισσότερη επαφή με υγρασία ή αντισηπτικά, μπορεί να επιδεινώσει τυχόν ευαίσθητες θηλές και να αποτελέσει περαιτέρω εστία ανάπτυξης μικροβίων. Οι μικροοργανισμοί που φυσιολογικά βρίσκονται στην περιοχή είναι χρήσιμοι για το νεογνό και χτίζουν τη μελλοντική του ανοσία.

Θα χρειαστώ θήλαστρο;

Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής σας. Οπωσδήποτε μια εργαζόμενη μητέρα που πρόκειται σύντομα να επιστρέψει στη δουλειά της θα πρέπει να δημιουργήσει σταδιακά μια τράπεζα γάλακτος ώστε να καλύπτει τα γεύματα του βρέφους, όταν λείπει.  Κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορες αντλίες, ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, αλλά και τις ανάγκες σε γάλα. Μια καλή και οικονομική σχετικά λύση, είναι η ενοικίαση  νοσοκομειακού θήλαστρου για την περίοδο που το χρειάζεστε.

Για πόσον καιρό μπορώ να αποθηκεύσω το μητρικό γάλα;

Θερμοκρασία δωματίου (19-26) Ισοθερμικό με παγοκύστεις (15) Ψυγείο (4) Κατάψυξη (-18)
Αμέσως μετά την άντληση 4-6 ώρες 24 ώρες 8 ημέρες 12 μήνες
Μετά την απόψυξη 1-2 ώρες Μην αποθηκεύετε 24 ώρες Μην καταψύχετε

 

Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένα σακουλάκια και καταψύξτε μικρές ποσότητες, πχ  50-60ml ώστε να  ξεπαγώνετε τόσο όσο χρειάζεστε και να μην σπαταλάτε μητρικό γάλα. Γράψτε έξω από το σακουλάκι με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την ποσότητα του γάλακτος και την ημερομηνία άντλησης και ξεπαγώνετε πρώτα αυτά που αποθηκεύσατε παλιότερα.

Πότε πρέπει να αποθηλάσω;

Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για τον αποθηλασμό, και παρότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει να συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο έτη και για όσο ακόμα το επιθυμούν και οι δύο, μητέρα και παιδί,  θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να τροποποιούμε αυτή την οδηγία, αν χρειάζεται. Ο θηλασμός είναι μια μοναδική σχέση δύο ανθρώπων και πέρα από τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους καλύπτει βαθύτερες ψυχικές  ανάγκες του παιδιού και της μητέρας και αποτελεί το θεμέλιο για τη μελλοντική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους. Έτσι, δε θα πρέπει η νέα μητέρα να πιέζεται προς την κατεύθυνση του θηλασμού, αλλά να υποστηρίζεται και να εμψυχώνεται, στην περίπτωση μάλιστα που επιθυμεί να τον διακόψει να απενοχοποιείται, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, όσο και από το περιβάλλον της. Η  μητέρα που δεν μπόρεσε να θηλάσει όσο κάποια άλλη, δεν είναι λιγότερα μητέρα, η προσφορά των γονέων δε σταματά για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην περίπτωση που τόσο το παιδί αναπτύσσεται φυσιολογικά, με γνώμονα πάντα τις καμπύλες ανάπτυξης που έχουν  δημιουργηθεί για θηλάζοντα νεογνά και βρέφη, όσο και η μητέρα επιθυμεί να συνεχίζει να το θηλάζει, θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερη η φύση να κάνει τη δουλειά της  σε σχέση με τον αποθηλασμό. Τα παιδιά αποθηλάζουν μόνα τους όταν άλλα ερεθίσματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα για αυτά, και αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Καπνίζω, απαγορεύεται να θηλάσω;

Το ιδανικό θα ήταν να κόβατε το κάπνισμα. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μην επιβαρύνετε επιπλέον το παιδί σας με τη στέρηση του μητρικού γάλακτος. Σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρία παιδιατρικής το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο για τη διατροφή του νεογνού και βρέφους ακόμα και όταν η μητέρα καπνίζει. Προσπαθήστε να καπνίζετε όσο λιγότερο γίνεται και αν είναι δυνατό μακριά από την ώρα του θηλασμού, πχ., αμέσως μετά που θηλάσετε ώστε να προλάβει ένα μεγάλο μέρος να αποβληθεί μέχρι τον επόμενο θηλασμό.

NEWSLETTER