ΓυναικολογίαΜαιευτικήΝέες τεχνολογίες

Εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες

By 03/05/2021Μάι 8th, 2021No Comments
Εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες

Μετά από 90.000 εμβολιασμούς σε εγκύους στις Η.Π.Α, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό στη διάρκεια της κύησης με τα εμβόλια που δεν περιέχουν αδενοϊό, αλλά m-RNA του ιού (Pfizer, Moderna). Η ανησυχία, ωστόσο, των νέων γυναικών συνεχίζει να είναι έντονη ειδικά μεταξύ αυτών που σκοπεύουν να κάνουν παιδί στο επόμενο διάστημα. Μετά από δεκάδες μηνύματα που μας στέλνετε, απαντάμε στα συχνότερα ερωτήματα σας.

Γιατί να εμβολιαστώ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τόσο η Covid-19, όσο και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν βαρύτερες επιπλοκές στις εγκύους από το γενικό πληθυσμό. Από τη μία η μειωμένη ανοσιακή απάντηση στους ιούς, από την άλλη η άνοδος του διαφράγματος και η δυσκολία στη βαθειά αναπνοή κάνουν τις εγκύους πιο ευάλωτες στη βαρύτερη κλινική εκδήλωση της  Covid-19.

Προκαλεί κάποιο από τα εμβόλια στειρότητα;

Δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα στη βιβλιογραφία και δε θα μπορούσαν να υπάρχουν  τόσο νωρίς μια και για να οριστεί ένα ζευγάρι ως υπογόνιμο θα πρέπει να έχει αποτυχία σύλληψης μετά από προσπάθειες ενός έτους. Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτό το διάστημα δεν έχει περάσει από την ολοκλήρωση των πρώτων εμβολιασμών.

Θα πρέπει να έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τουλάχιστον 3 μήνες πριν ξεκινήσω τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη ;

Η οδηγία αυτή είναι αυθαίρετη μιας και το εμβόλιο m-RNA συστήνεται και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε, όχι μόνο δε χρειάζεται να αναβάλλουμε τις προσπάθειες αλλά ούτε να κάνουμε τεστ εγκυμοσύνης πριν εμβολιαστούμε.

Να εμβολιαστώ όσο θηλάζω;

Ναι. Ακόμα και σε μητέρες που νόσησαν, ο ιός δεν απομονώνεται στο μητρικό γάλα. Αντίθετα τόσο στις μητέρες που νόσησαν, όσο και αυτές που εμβολιάστηκαν απομονώνονται αντισώματα που προστατεύουν τα νεογνά. Χαρίστε αυτό το δώρο στο νεογέννητο μωρό σας!!!

Ο γιατρός μου μου είπε να μην εμβολιαστώ στο πρώτο τρίμηνο. Τι να κάνω;

Σε κάθε έγκυο οι οδηγίες εξατομικεύονται και ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη μπορεί να κρίνει αν η έγκυος μπορεί να καθυστερήσει τον εμβολιασμό, ανάλογα με το αν έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, έκθεση στο επαγγελματικό της περιβάλλον κλπ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη 546 22
Τ: 2310226227
Ε: daivazi@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας