ΚαρκίνοςΓυναικολογία

Πολύποδες ενδομητρίου: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Τι είναι οι ενδομήτριοι πολύποδες;

Οι ενδομήτριοι πολύποδες είναι καλοήθεις, ως επί το πλείστoν,  σχηματισμοί που προβάλλουν μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα, αποτελούμενοι από υπερπλαστικά αδένια και στρώμα.

Ποια είναι η συχνότητά τους;

Είναι πολύ συχνοί, και έχει βρεθεί ότι από τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υστεροσκόπηση, ένα ποσοστό μεταξύ 10 και 25%, έχουν ενδομήτριο πολύποδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζουν οι γυναίκες με ενδομήτριους πολύποδες είναι ασυνήθιστη κολπική αιμόρροια, είτε με την εμφάνιση αιμόρροιας μετά την εμμηνόπαυση, είτε, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με εμφάνιση αιμόρροιας ανάμεσα στις περιόδους, συνήθως όχι μεγάλης ποσότητας ή ακόμα επιμήκυνση των ημερών της περιόδου.

Υπάρχει περίπτωση να υποκρύπτεται καρκίνος;

Η πιθανότητα κακοήθειας σε έναν πολύποδα είναι μικρή, λιγότερο από 5%, και συνήθως αφορά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που εμφανίζουν κολπική αιμόρροια.

Ποια είναι η επίπτωση των πολυπόδων σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη

Οι πολύποδες είναι συχνό εύρημα μεταξύ των υπογόνιμων γυναικών, ενώ η αφαίρεσή τους φαίνεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στη γονιμότητα.

Πότε πρέπει να αφαιρείται ένας πολύποδας;

Στις ασυμπτωματικές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η αφαίρεση των πολυπόδων στοχεύει στη βελτίωση της γονιμότητας, ενώ σε αυτές που εμφανίζουν ανώμαλη κολπική αιμόρροια, ο στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μετά την εμμηνόπαυση, η αφαίρεση των ενδομήτριων πολυπόδων γίνεται προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας.

Υστεροσκόπηση ή διαγνωστική απόξεση;

Τόσο στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο και στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση η υστεροσκόπηση υπερτερεί της διαγνωστικής απόξεσης γιατί γίνεται υπό άμεση όραση του ενδομητρίου. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιαθανότητα να παραμείνει τμήμα του πολύποδα που δεν αφαιρέθηκε, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται ολόκληρη η ενδομήτρια κοιλότητα και τραυματίζεται λιγότερο το υγιές ενδομήτριο. Το τελευταίο αποτελεί και το βασικό προτέρημα της υστεροσκόπησης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που επιθυμούν μελλοντική εγκυμοσύνη.

Ποια είναι η διαδικασία της υστεροσκόπησης;

Για την επεμβατική υστεροσκόπηση, δηλαδή την υστεροσκόπηση με δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης κάποιας πάθησης, απαιτείται  συνήθως γενική αναισθησία.  Στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στη μήτρα λεπτότατη κάμερα , η μήτρα διατείνεται με υγρό και ελέγχεται τόσο το εσωτερικό του τραχήλου, όσο και το ενδομήτριο. Από ειδικό κανάλι που διαθέτει το όργανο που φέρει την κάμερα, μπορούν να διέλθουν ελάχιστης διαμέτρου εργαλεία για τη διεκπεραίωση της επέμβασης.

Η διάρκεια συνήθως κυμαίνεται στα 30 λεπτά.

Η ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι και από την επομένη στις δραστηριότητές της.

#DimitraAivazi #ΔήμητραΑϊβάζη #Γυναικολογία

#Πολύποδεςενδομητρίου #υστεροσκόπηση #hysteroscopy #endometrialpolyp #endometrialcancer #infertility #gynecology #Θεσσαλονίκη #γυναικολογία

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη 546 22
Τ: 2310226227
Ε: daivazi@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας