Γυναικολογία

10 λόγοι που καθυστερεί η περίοδος!

Εφηβική γυναικολογία

Η περίοδος άργησε να έρθει αυτό το μήνα; έκανες τεστ εγκυμοσύνης! είναι αρνητικό και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει;

Παρακάτω θα βρεις τους 10 συχνότερους λόγους καθυστέρησης!

  1. Πέρασες μια περίοδο σοβαρού άγχους:  Εξετάσεις, απώλειες αγαπημένων προσώπων, χωρισμοί και άλλα πιεστικά γεγονότα είναι δυνατό να προκαλέσουν αλλαγές στις ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του κύκλου μας.
  1. Έχασες σε σύντομο χρονικό διάστημα βάρος:  Πολλές φορές όταν η απώλεια βάρους είναι σημαντική προκαλεί διαταραχές στην περίοδο. Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας σε αποδεκτά όρια και να τρέφεστε υγιεινά.
  1. Δεν έκανες αυτό το μήνα ωορρηξία:  Στην αρχή και στο τέλος της αναπαραγωγικής μας ζωής, δηλαδή κατά την εφηβεία και την εμμηνόπαυση, πολλοί από τους κύκλους μας είναι ανωοθηλακιορρηκτικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες που χρειάζονται ώστε η περίοδος να έρθει στην ώρα της και να έχει φυσιολογική ροή και διάρκεια.
  1. Έχεις Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών:  Μπορεί επίσης να παρατήρησες αύξηση της τριχοφυΐας, ακμή, δυσκολία στην απώλεια βάρους με τα περιττά κιλά να συσσωρεύονται κυρίως στην κοιλιά. Στο γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να αποκαλυφθούν ογκώδεις ή πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο, μπορεί να απεικονίζονται και φυσιολογικές, χωρίς να αποκλείεται η διάγνωση του συνδρόμου.
  1. Ασκήθηκες υπερβολικά:  Συμβαίνει στις αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό, με εξαντλητικές προπονήσεις που συνήθως συνδυάζονται και με αυστηρές δίαιτές, η περίοδος να καθυστερεί ακόμα και για μήνες
  1. Έχεις κάποια διαταραχή στο θυρεοειδή:  Οι παθήσεις του θυρεοειδούς, είτε με τη μορφή του υπερθυρεοειδισμού, είτε του υποθυρεοειδισμού μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της περιόδου. Είναι δυνατό να μην υπάρχουν άλλα συμπτώματα, αν και συχνά οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύονται από εύκολη κόπωση, δυσανοχή στη ζέστη ή στο κρύο, αίσθημά παλμών και εκνευρισμό, αύξηση ή μείωση της όρεξης.
  1. Έχεις αυξημένη προλακτίνη:  Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος και αυξάνεται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη και την λοχεία. Είναι όμως πιθανό να αυξηθεί και σε άλλες καταστάσεις όπως είναι το στρες και τα αδενώματα της υπόφυσης. Συχνά, η καθυστέρηση μπορεί να συνοδεύεται από εκροή γάλακτος από τους μαστούς και διαταραχές της όρασης.
  1. Πήρες το χάπι της επόμενης ημέρας:  Μερικές φορές, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να διαταράξει παροδικά τον κύκλο.
  1. Φάρμακα:  Εάν πρόσφατα ξεκίνησες κάποια φαρμακευτική αγωγή, συμβουλεύσου το γιατρό που σου τη συνταγογράφησε για την πιθανότητα να προκαλεί καθυστέρηση στην περίοδο.
  1. Είσαι έγκυος:  Ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης δεν αποκλείει την πιθανότητα να είσαι έγκυος.  Μπορεί να έγινε πολύ νωρίς ή να μη δούλεψε σωστά, σε κάθε περίπτωση ένα δεύτερο τεστ λίγες μέρες αργότερα μπορεί να χρειαστεί για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης με βεβαιότητα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη 546 22
Τ: 2310226227
Ε: daivazi@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας