ΓυναικολογίαΜαιευτική

Δέρμα με δέρμα επαφή!

By 23/01/202125 Ιανουαρίου, 2021No Comments
40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εσείς κάνατε με το μωρό σας δέρμα με δέρμα επαφή;

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι η πρώτη αγκαλιά του μωρού στη μαμά με γυμνό δέρμα, ιδανικά αμέσως μετά τον τοκετό.

Η στιγμή αυτή είναι μαγική για κάθε μητέρα που φέρνει στον κόσμο το παιδί της και δε θα πρέπει να στερείται ούτε στις μητέρες που γεννούν με Καισαρική Τομή, εφόσον και οι δύο είναι σταθεροποιημένοι.

Τα οφέλη της επαφής αυτής είναι πολλαπλά, πέρα από τη μαγεία της στιγμής και μπορεί να είναι ευεργετικά για ολόκληρη τη ζωή του παιδιού.

Γίνονται οι πρώτες θηλαστικές κινήσεις, που βοηθούν στη γρηγορότερη ενεργοποίηση της παραγωγής γάλακτος. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και ειδικά για την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού.

Το νεογνό έρχεται σε επαφή με το μικροβίωμα της μητέρας και αυτό έχει βρεθεί ότι είναι το πρώτο βήμα για ένα υγιές ανοσοποιητικό. Τα ‘’καλά’’ μικρόβια από το δέρμα της μητέρας αποικίζουν το δέρμα του μωρού, εμποδίζοντας τα παθογόνα βακτήρια, ενώ ξεκινά και η πρώτη παραγωγή αντισωμάτων. Αυτά, σε συνδυασμό με τα αντισώματα που λαμβάνει από το πρωτόγαλα θα αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας του νεογνού.

Η θερμοκρασία του σώματος του νεογνού μπορεί γρήγορα να πέσει μετά τον τοκετό επειδή το θερμορυθμιστικό σύστημα του είναι ακόμα ανώριμο. Η δέρμα με δέρμα επαφή με το ζεστό σώμα της μαμάς το βοηθάει να κρατήσει μία σταθερή θερμοκρασία.

Οι αναπνοές συντονίζονται με της μητέρας και καρδιακοί παλμοί του νεογνού μειώνονται στην αγκαλιά της μαμάς του που ηρεμεί ακούγοντας τον γνώριμο ήχο της καρδιάς της.

Στο σώμα της μητέρας εκκρίνεται οκυτοκίνη, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης,  τόσο από τον πρώτο  θηλασμό, όσο και από τα αισθήματα αγάπης που την πλημμυρίζουν από αυτή την πρώτη αγκαλιά του μωρού της. Αυτό διευκολύνει στο να συσπαστεί η μήτρα της και να γεννηθεί ο πλακούντας, ολοκληρώνοντας έτσι τον τοκετό, ενώ μειώνεται και η αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Ξεκινά άμεσα ο δεσμός μητέρας- παιδιού και η σημασία αυτού αποδεικνύεται από μελέτες μητέρων που αποχωρίστηκαν τα νεογνά τους αμέσως μετά τον τοκετό στις οποίες ήταν συχνότερη η εμφάνιση κατάθλιψης και αποστασιοποίησης προς το νεογνό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη 546 22
Τ: 2310226227
Ε: daivazi@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας