Γυναικολογία

Πότε χρειάζεται να επισκεφθεί η κόρη μου για πρώτη φορά το γυναικολόγο;

Πότε χρειάζεται να επισκεφθεί η κόρη μου για πρώτη φορά το γυναικολόγο;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επισκεφθεί ένα νεαρό κορίτσι  για πρώτη φορά το γυναικολόγο.

Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε σαν γονείς είναι ότι η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν είναι απαραίτητα και η πρώτη γυναικολογική εξέταση, μπορεί να έχει μορφή συζήτησης, δεν προϋποθέτει έναρξη των σεξουαλικών επαφών του κοριτσιού, και μάλιστα είναι καλύτερα να συμβαίνει πριν την έναρξη τους.

Η σωστή ενημέρωση σε σχέση με την αντισύλληψη, την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον εμβολιασμό για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και η επίλυση αποριών των εφήβων κοριτσιών σχετικά με τις πρώτες σεξουαλικές επαφές και το σώμα τους, είναι δύσκολο να γίνεται από τους γονείς και πολλές φορές φέρνει σε αμηχανία γονείς και παιδιά. Ο γυναικολόγος, μπορεί να χειριστεί τέτοια θέματα με άνεση και διακριτικότητα, δίνοντας στα νέα κορίτσια πληροφορίες επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Από την άλλη πλευρά, οι διαταραχές της περιόδου των νέων κοριτσιών αποτελούν συχνή αιτία ανησυχίας για τους γονείς. Τις περισσότερες φορές οφείλονται απλώς στην ανωριμότητα του γεννητικού συστήματος, υποχωρούν με την πάροδο της ηλικίας και η συζήτηση με τον παιδίατρο συνήθως αρκεί, ενώ σε λίγες, πιο ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί συνεργασία του παιδιάτρου με το γυναικολόγο, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Η πρώτη γυναικολογική επίσκεψη για προληπτικό έλεγχο, δηλαδή τεστ Παπανικολάου και υπερηχογράφημα συστήνεται να γίνεται είτε τρία χρόνια μετά τη έναρξη των επαφών, είτε στα 21. Ωστόσο, είναι συχνό ένα νεαρό κορίτσι να έχει νωρίτερα ενοχλήσεις και να χρειάζεται γυναικολογική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πρώτη επαφή του κοριτσιού με το γιατρό θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, ώστε να μην αποτελέσει τραυματική εμπειρία. Πρέπει να δίνεται αρκετός χρόνος, ώστε το κορίτσι να εξοικειωθεί με τη γυναικολογική εξέταση και να εξηγούνται εκ των προτέρων αναλυτικά όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, προειδοποιώντας για τυχόν ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτές.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη 546 22
Τ: 2310226227
Ε: daivazi@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας